Curlinglag från Mjölby i Skotsk turnering

Totalt 28 lag deltog i curlingturneringen Braehead Open i Glasgow 26-28 november. Curlingarenan består av 8 banor och är inbyggd i ett stort köpcenter där även Disney on Ice pågick i en hockeyarena.

Tävlingarna inleddes för varje lag med 3 matcher kvalificering inför ett slutspel, som delades upp i ”high, middle and low road” med ytterligare 1 till 4 matcher för alla lag.

Det var hög klass på de bästa lagen i turneringen. Vinnare i ”high road” blev lag Tom Brewster, som tidigare representerat Skottland/Storbritannien i både VM och OS. Förutom många skotska lag, deltog  även lag från Wales, Irland, USA, Kina, Estland och Sverige.

Lag Valfridsson, bestående av Petter Svartling, Daniel Nåbo och Göran Valfridsson samt  för den här turneringen inlånade Gert Precenth, fick tufft motstånd av tre skotska lag i kvalificeringsomgångarna. Det första var ett damjuniorlag, som Mjölby-laget efter underläge trots allt kunde besegra genom att ta 4 poäng i sista omgången. Nästa lag visade sig vara de regerande skotska mästarna. Det stod 3-3 efter halva matchen, men slutade med klar förlust sedan skottarna lagt i en högre växel. Tredje matchen var mot ett meriterat skotskt ”oldboys”-lag och även där blev det förlust, på en ytterbana med lurig is som gubbarna kunde utan och innan.

Eftersom lag Valfridsson vann en av tre matcher i kvalificeringen gick man till ”medium”-slutspel. Väl där vann laget båda sina kvarvarande matcher och slutade därmed tvåa av 8 lag i ”medium”. Motståndet i fjärde matchen bestod av ett lag med två amerikaner och två skottar. I sista matchen besegrades det estniska damlandslaget i en mycket bra match. De ska representera Estland i EM som avgörs i Schweiz senare i år.

Braehead Open var en mycket trevlig turnering med god stämning och lag från elitnivå till glada amatörer.

Bilder:
* Curlingarena med 8 banor
* Lag Valfridsson
* Gert och Göran diskuterar
* Lag Brewster tar förstapriset